Deniz Çıyanı nedir? Deniz Çıyanı’na dokunursanız ne olur?

Yaz mevsimin tam ortasındayız ve çoğumuz denizden çıkmıyor. Eğer Yunanistan’da denize giriyorsanız, deniz altında olan bazı tehlikeleri de bilmenizde fayda var. Daha önceki haberlerimizde sizi denizkestaneleri ve köpekbalıkları hakkında uyarmıştık. Sırada Deniz Çıyanı var.

03 Ağustos 2020 Pazartesi 08:19

HARİTA - Bu yıl Yunanistan kıyılarında köpekbalığı görülür mü?

-

Kayalık Yunan sahillerinin ev sahipleri: Siyah Denizkestaneleri

-

Deniz Çıyanları Yunanistan’da görülür mü?

Evet. Dünya’nın tüm denizlerinde olduğu gibi Ege ve Akdeniz’de de Deniz Çıyanları görülür.

Deniz Çıyanları tehlikeli midir?

Evet. Üstüne basmanız ya da dokunmanız halinde kılcal dikenleri ile derinizde çok acı veren bir tahriş oluşturacaktır. Eldivenle dahi olsa asla dokunmayınız.

Deniz Çıyanları saldırır mı?

Hayır. Siz dokunmazsanız ya da üzerine basmazsanız size saldırmazlar. Sadece kendilerini tehlikede hissettikleri anlarda kılcal dikenleri ile acısı yüksek bir tahriş oluştururlar.

Ne kadar büyükler ve neye benzerler?

Deniz çıyanları ilk bakışta normal bir çıyanı andırır. Ortalama uzunluk olarak 15 ile 30 cm arasında değişir. Gövdesinin sırt kısımları koyu kahverengi veya siyah olurken vücudunun kenarları kırmızı tonlara çalar. Vücudunun kenarlarında ve ayak çevrelerinde bulunan ipeksi kıllarıyla dikkat çeker. Renkleri yeşilimsi, sarımsı, kırmızımsı, grimsiden beyaza kadar değişir. 

Deniz Çıyanları neyle beslenir?

Deniz çıyanları, daha çok leşlerle beslenir.

Ne yapılmalı?

Öncelikle bilinmeyen yerlerde denize giriyorsanız mutlaka deniz ayakkabısı ile denize girmenizi öneririz. Eğer şanssız bir gününüzdeyseniz ve Deniz Çıyanına dokunduysanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. 

Deniz çıyanları yavaş yüzen ve saldırgan olmayan bir türdür. Deniz çıyanı kaynaklı yaralanmaların en büyük nedeni dikkatsiz, meraklı yüzücü ve dalgıçlardan kaynaklanır. Yani siz ona dokunmadıkça onun size bir zararı dokunmaz. Üzerinde taşıdığı kıllar insan derisine girdiğinde güçlü bir nörotoksin enjekte edebilir ve temas alanı çevresinde yoğun tahriş ve ağrılı bir yanma hissi oluşturabilir. Bazı vakalarda bulantı ve baş dönmesine de görülebilir. Zehirlenmeye bağlı ağrı ve tahriş birkaç saate kadar sürer.

Deniz çıyanı sokmasında yapılması gereken, temas bölgesinin yıkanıp hızlıca kurutulması ve beyaz kıl yapıların mümkün olduğunca temizlenmesidir. Bu kıllar temizlenirken yapışkan bantlar kullanılabilir. Ağrıların dindirilmesi için de doktora başvurulmalıdır.

İzopropil alkol bulabilirseniz kıllar temizlendikten sonra tahriş olan yere İzopropil alkol dökmeniz acıyı hafifletecektir.


 


Etiketler; #Yunanistan Haberleri #Deniz Çıyanı #Deniz Çıyanları Türkiyede görülür mü #Deniz Çıyanları tehlikeli midir #Deniz Çıyanları saldırır mı #Deniz Çıyanları neyle beslenir

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.