Athos'ta manastırda bulunan eserler Osmanlı'nın ilk dönemine ışık tutuyor
Yunanistan'daki Athos Dağı'ndaki Pantokrator Manastırı, Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma binlerce el yazmasına ev sahipliği yapıyor.

Yarımadadaki 20 manastırdan biri olan Pantokrator'daki belgeler arasında padişah fermanları, mülkiyet tapuları ve mahkeme kararları da bulunuyor.
Araştırma ekibinden Jannis Niehoff-Panagiotidis, bu belgelere bakmadan Athos Dağı'nın ekonomisini ve Osmanlı yönetimi altındaki toplumu anlamanın imkansız olduğunu söylüyor.
Osmanlı tarihinin ilk dönemine ışık tutan belgelerin Athos Dağı'nda saklandığını belirten Panagiotidis, “Osmanlıca devletin resmi diliydi” dedi.
Athos yarımadasında bin yıldan daha uzun bir süre önce kurulan kentin kütüphaneleri, Yunanca, Rusça ve Rumence dahil olmak üzere birçok dilde eserleri barındırıyor.
Berlin Free Üniversitesi'nde profesör olan Niehoff-Panagiotidis, AP'ye, manastır kütüphanelerinde bulunan yaklaşık 25.000 Osmanlı eserinin en eskisinin 1374 veya 1371'e ait olduğunu söyledi.
İstanbul'da bulunan arşivlerin en eskisinin 15. yüzyıl sonlarına ait olduğunu belirten Panagiotidis, Bu, dünyanın bilinen tüm eserlerinden daha eski" dedi.
Birkaç aydır Panagiotidis ile proje üzerinde çalışan Free Üniversitesi'nden Anastasios Nikopoulos, “Ezici çoğunluk yasal belgeler” dedi.
İlgili Galeriler