Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinde önemli bir yeri olan Marmara Adası'nın günümüz Belediye Başkanı Müh. Süleyman Aksoy, Atina Haber okurlarından gelen soruları cevaplandırdı.
Levent Atalar (İzmir)
Deprem kuşağında olan ada, 1935'teki Erdek Depremi’nde büyük bir yıkım yaşadı ve mimari eserlerin de çoğu zarar gördü. Yeni bir deprem ihtimaline karşı tarihi eserlerin korunmasına yönelik bir çalışma var mı?
Başkan Aksoy / 1935 Erdek Depremi Adalarımızı da olumsuz etkilemiştir. Kaynaklara göre 6.4 büyüklüğünde gerçekleşen depremde üç de artçı sarsıntı meydana gelmiştir. Gündoğdu, Çınarlı ve Asmalı Köylerimizde evlerin ciddi zarar gördüğü aynı kaynaklarda belirtilmiştir. Marmara bölgesi birinci derecede deprem bölgesi, bu bilinçle Adalarımız için AFAD çalışmalarını yakınen takip ediyor, herhangi bir doğal afete karşı toplanma alanlarına yönelik halkı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz.
Adalarımızda tarihe büyük önem veriyor, bu kapsamda 1906 yılında Marmaralı armatör Pandelidis ailesinden Kaptan Vasilis, Zannis ve Dimitris tarafından toplanan paralarla Rum Kız Okulu olarak inşa edilen, bir dönem Jandarma Karakolu ve bir süre de Hükümet Konağı olarak hizmet veren ve tamamı taş olan Marmara Merkez'de bulunan bu yapının kent müzesine dönüştürülmesi için restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Kent Müzesi olarak hayat bulacak tarihi binada Çınarlı Kültür Varlıklarını Yaşatma Derneğinin envanterine ve belediyemiz envanterine kayıtlı etnografik ve arkeolojik eserler sergilenecektir.
1935 Erdek Depremi'nden tarihi bir kare
Rum Kız Okulu'ndan tarihi bir kare
Kent Müzesi olarak hayat bulacak tarihi binada Çınarlı Kültür Varlıklarını Yaşatma Derneğinin envanterine ve belediyemiz envanterine kayıtlı etnografik ve arkeolojik eserler sergilenecektir.
Restorasyondan görünüm
Marmara Merkez’de kole burnunda bulunan tarihi binamızın da aynı şekilde restorasyon çalışmaları devam etmekte olup en kısa sürede Kültür Evi olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı amaçlıyoruz.
Farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışla tarihe, kültüre, sanata, ortak değerlere ve geçmişi günümüze taşıyan eserlere sahip çıkmalı ve bu bilinci yeni nesillere aktarmalıyız. Bu topraklarda varolan her dönemden kalma mimarilere üzerine kattıklarımızla gelecek nesillere aktarmayı kendimize görev addediyoruz.
Can Korkmaz (İstanbul)
Doğal bağcılık ve zeytincilik belediyeniz tarafından destekleniyor mu?
Başkan Aksoy / Konum olarak çok şükür bereketli topraklara sahibiz. Marmara ve Ekinlik Adalarımız zeytin üretimi, Avşa Adamızda ise bağcılık faaliyetleri devam ediyor. Marmara Adalar Belediye Başkanı görevinin yanısıra Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı olarak da ilaçlama vb. çalışmalar ile tarımsal faaliyetleri destekleyen projeleri gerçekleştiriyoruz. Avşa Adası’nda Adakarası, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cabernet Franc ve Chardonnay üzümleri yetiştirilmekte olup bağcılık faaliyeti halen devam etmektedir.
Avşa zeytinleri
2020 Prokonnessos Heykel Sempozyumunda Avşa Adasını temsilen yapılmış olup, Avşa Adamızda sergilenmektedir.
Ada Halkının geçim kaynağı; zeytincilik, bağcılık, balıkçılık ve mermer madenine dayanmaktadır.
Celal Dede (İskeçe)
Mermercilik faaliyetlerinde kapsamında kesilen ağaçlar için belediyeniz bir yeşillendirme çalışması yürütüyor mu?
Başkan Aksoy / Mevzuata baktığımızda Madencilik faaliyetleri izin yönetmeliği madde 4f) “Çevre ile uyumlu hale getirme: Madencilik faaliyetinde bulunulan alanın faaliyet süresince ve sonrasında projesine uygun olarak, çevre emniyetinin sağlanarak arazinin ıslah edilmesi ve doğaya yeniden kazandırılması faaliyetleri…” kapsamında açıkça ifade edilmiştir. Marmara Adalar Belediyesi olarak Adalarımız genelinde gerçekleştirilen tüm ağaçlandırma çalışmalarına destek veriyoruz. Yeşil Marmara için daha çok çalışacağız.
George Tsolakoglou (Atina)
Adada yaşayan Rumlar var mı? Adada aktif kiliseler var mı?
Giorgos Roussos (Selanik) / Adadan göç eden Rumlardan geri dönen var mı?
Gianna Kosmopoulou (Kınalıada İstanbul)
Yunanistan’dan çok sayıda ziyaretçi ilçenize geliyor mu?
Başkan Aksoy / (Ortak Cevap) Maalesef şu anda adalarımızda bilinen Rum vatandaşımız bulunmamaktadır. Ancak pandemiden önce sezonun belli aylarında küçük gruplar mutlaka ilçemizi ziyaret etmekteydi. Saraylar Mahallemizde bulunan ancak aktif olarak kullanılmayan kilisemizde gelen misafirlerimiz ibadetlerini gerçekleştirmekteydi. Pandeminin azalmasıyla tekrar misafirlerimizi Adalarımızda ağırlamaktan memnuniyet duyarız.
Aspasia Gatouloglou (Atina)
Sizce Yunanistan ve Türkiye arasında bir dostluk köprüsünün kurulması için Marmara Adalar Belediyesi nasıl bir rol oynayabilir?
Başkan Aksoy / Bulgaristan Chepelare Belediyesi ile kardeş belediyeyiz. Zaman içerisinde belli aralıklarla ziyaretler gerçekleştiriyor, kendi kültürümüzü tanıtma fırsatı elde ediyoruz. İleri ki zamanlarda Yunanistan’da bir kardeş belediye projesi gerçekleştirilebilir.
Katerina Maxaira (Atina)
Mübadeleden kalan evler ilçenizde var mı? Bu evler korunuyor mu?
Başkan Aksoy / Yirmi üzerinde tescilli yapıdan iki tanesi özel girişimle restore edilmiştir. Marmara Merkez’de Kole Burnu’nda yer alan bir bina ise Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ile birlikte Belediyemizce Kültür Evi olarak restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.
Thomas Karaboulis (Selanik)
Prokonnisos Metropoliti adada hala geçerli mi? Bir Türk olarak Patrikhane ile ilişkileriniz nasıl?
Başkan Aksoy / Tarihte, Saraylar Mahallemizde bulunan Aya Nikola Kilisesi’nde ayin yöneten ve İlçemize de ayrı kıymet gösterdiğine inandığım Fener Rum Patriği Bartholomeos’a Kasım ayında bir ziyaret gerçekleştirdik ve güzel bir sohbet imkanı bulduk.
Fener Rum Patriği Bartholomeos’a Kasım ayında gerçekleşen ziyaretten bir kare..
Menia Verganelaki (Los Angeles)
Bir Trabzonlu olarak Rumlara bakışınız nasıl?
Tarih tabi ki hafızalarımızda ancak “Yaratılanı hoş gör, Yaratan'dan ötürü” demiş Yunus Emre... Bu bilinçle yoğrulmuş hamurumuz. Dil, din, ırk ayırt etmeden hep birlikte huzurlu ve mutlu bir yaşam sürebilmek imkansız değil. İnsanlık bir ailedir. Bizim kültürümüzün, inancımızın temelinde hoşgörü vardır. Hoşgörü olmadan birlik ve beraberlik olmaz. Birlik ve beraberlik olmadan da ilerleme ve kalkınma olmaz. Her zaman diyoruz Adalarımızda herkese yer var, Marmara Adaları seven, özleyen herkesi misafir etmekten memnuniyet ve onur duyarız.
Soruları ile ilgi ve alaka gösteren herkese teşekkür ediyor, bu vesileyle bir nebze de olsa gönül bağı kurabilmiş olmayı diliyorum. Herkesi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.