Miçotakis, muhalefet ve gazetecileri dinleme skandalı için özür diledi
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, muhalefetteki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Lideri Nikos Androulakis’ten, 2021'de Yunanistan istihbarat servisinin kendisini dinlediğini bilmediği için özür diledi. Başbakan, "Buna asla izin vermezdim" dedi.

Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı EYP’nin Başkanı Panagiotis Kontoleon, Sosyalist Lider Nikos Androulakis ve CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis'in telefonlarının dinlendiğine dair iddialarının ardından, Cuma günü istifa etmişti.
Pazar günkü To Vima Gazetesinin haberinde Miçotakis'in şu sözleri kaydedildi: "Haberim yoktu, buna asla izin vermezdim. Bay Androulakis'e yapılan hata için bir özür borçluyum. Ciddi ve affedilemez bir hataydı."
Aralık 2021'de PASOK Genel Başkanlığına seçilen Androulakis, Cuma akşamı EYP'nin 2021 sonlarında, telefon görüşmelerini dinlediğini öğrendiğini söylemiş; bilginin kaynağını açıklamamıştı. Androulakis, Yunanistan parlamentosunu davayı araştırmak için bir soruşturma komitesi kurmaya çağırdı. Hükümet, resmi olarak sunulması halinde talebi destekleyeceğini açıkladı.
İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla Reuters'e konuşan iki milletvekili de 29 Temmuz'da bir meclis komitesi sırasında İstihbarat Başkanı Kontoleon'un, servisin ‘CNN Yunanistan için çalışan bir finans gazetecisi olan Thanasis Koukakis'i gözetlediğini’ kabul ettiğini söyledi.
Telekulak istifalarına muhalefetin yorumu sert oldu
Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri Alexis Çipras, yaptığı açıklamada, telekulak iddiasıyla ilgili istifaların "suçluluk kabulü içerdiğini ve başbakanın sorumluluğunu teyit ettiğini" söyledi.
Avrupa Parlamentosu, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Lideri Nikos Androulakis'in telefonunun dinlendiğini onaylamış; Cuma günü de Yunan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kondoleon ve Başbakan Kyriakos Miçotakis'in Genel Sekreteri ve yeğeni olan Grigoris Dimitriadis istifa etmişti.
Çipras, "Miçotakis, Yunan halkına kendi skandalı hakkında açıklama yapmalı. Bu demokrasiyle ilgili bir meseledir" dedi. SYRIZA, Başbakanı telefonların dinlendiğini bilmek ve koordine etmekle suçladı. Ana muhalefet partisi ayrıca Başbakan Miçotakis’in, kendini kurtarmak için en yakın ve en güvendiği ortaklarını feda ettiğini öne sürdü. Parti, iki istifanın "Hükümetin ve Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou'nun aylardır ‘yozlaşmış yalanlar’ söylediğini kanıtladığını" iddia etti.
PASOK da hükümeti, onaylanmasına rağmen, telefon dinleme iddialarını örtbas etmeye çalışmakla suçladı. Meclis Grup Lideri Kostas Skandalidis, 29 Temmuz'da iddialarla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan meclis komisyonu toplantısını kastederek, “On gün önce PASOK Lideri, cep telefonunu dinleme girişimi olduğunu iddia etti ve bu Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Ertesi gün hükümet konuyu kapatmak için Parlamento'ya koştu” dedi. Skandalidis, "Hükümetin Cuma günkü istifa gerekçeleri, gülünç ve açıkçası anlaşılamaz. Yunanistan'ın açıkça büyük bir demokrasi ve şeffaflık sorunu var ve bunun sorumluluğu doğrudan Başbakana aittir. Demokratik yükümlülüklerini yerine getiremiyorsa seçime gitmelidir. PASOK, Yunanistan'da denetimsiz çalışan karanlık mekanizmalarla savaşmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
İlgili Galeriler