İran alıkonulan Yunan tankerleri için ABD'nin müdahale etmemesini söyledi

İran tarafından alıkonulan Yunanistan bandıralı iki gemiyle ilgili ortaya çıkan sorunu çözmek için Atina’ya, İran tarafından çağrı yapıldı. İran, Washington’un müdahale etmemesi konusunda uyardı.

Tunacan Atalay
Tunacan Atalay
31 Mayıs 2022 Salı 16:23

İran Devrim Muhafızları, Basra Körfezi'nde Yunanistan bandıralı iki gemiyi 27 Mayıs’ta alıkoymuştu.

Konu ile ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Tahran’ı eleştiren dünkü açıklamalarını gündeme getiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, dünya serbest ticaretine en fazla zarar veren ülkenin ABD olduğunu iddia ederek, “Sayın Blinken, ABD’nin tek taraflı kendi kurallarını dünyaya dayattığı dönemin artık sona erdiğini anlamalı.” dedi.

Atina’yı Washington’un etkisinde kalmakla suçlayan İranlı sözcü, “Maalesef, Yunanistan hükümeti, üçüncü taftan aldığı emirlerin kendisi için çok daha önemli olduğu gibi davranıyor. Biz bununla birlikte İran ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyi niyetle yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Yunan hükümetine bu konuda abartılı davranmaktan kaçınarak, yasal ve adli yolları denemesini öneriyoruz” ifadesini kullandı.

İranlı sözcü, Yunan gemilerin mürettebatının sağlık durumun iyi olduğunu ve bu kişilerin aileleriyle telefonda görüştüğünü sözlerine ekledi.

ABD’den İran’a gelen sert tepki

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın Yunanistan bandıralı iki gemiyi alıkoymasını kınamıştı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın Yunan mevkidaşı Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile konuyu telefonda görüştüğünü açıklayarak, “Bakan Blinken Yunan bandıralı iki geminin el konulmasını en güçlü şekilde kınadı. İran'ın gemileri taciz etmeye devam etmesi ve seyir hak ve özgürlüklerine müdahalesi, deniz güvenliği ve küresel ekonomi için bir tehdit oluşturuyor.” ifadelerini kullanmıştı.

İki bakanın İran'ın el konulan gemileri, yükleri ve mürettebatını derhal serbest bırakması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını aktaran Pirce, “ABD, bu haksız el koyma karşısında önemli NATO müttefikimiz ve ortağımız olan Yunanistan'ın yanındadır.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.