Yangının harap ettiği Yunanistan'ın Eğriboz Adası sel ve çamur kaymalarına teslim oldu
Yunanistan'ın ikinci en büyük adası olan Eğriboz Adası, geçen yaz orman örtüsünün yaklaşık üçte birini tahrip eden yıkıcı orman yangınlarından aylar sonra selden etkilendi.

Ekathimerini haber sitesinde yayımlanan bu haber N. Özgür Göven tarafından Türkçeye tercüme edilmiştir.
Adanın kuzey kesimini vuran şiddetli yağışlardan can kaybı olmadı, ancak düzinelerce sakin su basan evlerden tahliye edilmek zorunda kaldı. Yollar geçilmez hale gelirken, sahiller yakındaki dağlardan aşağı akan çamurlarla doldu.
Hasarı denetleyen yetkililer, yerel yetkililerin harekete geçmeye davet ederken, hükümetin harap olmuş bölgelere yardım amaçlı 20 milyon euroluk bir destek programını hızlandıracağını duyurdu.
Perşembe gününden bu yana Yunanistan'ın kuzey ve orta kesimlerini etkisi altına alan fırtına, büyük miktarda yağmura yol açtı. Yunanistan anakarasındaki ve kuzey Eğriboz'a yakın olan Pelion Dağı'ndaki bir meteoroloji istasyonu, Perşembe gününden bu yana 700 mm (27,5 inç) yağmur kaydetti, Yağış, bugün daha fazla bekleniyor.
Geçtiğimiz yaz Yunanistan'ın farklı bölgelerinde yaklaşık 300 bin dönümlük orman, çalılar ve tarım arazileri, ülkenin 30 yılı aşkın süredir görülen en kötü sıcak dalgasının ortasında küle döndü. Atina Ulusal Gözlemevi'ndeki bir araştırma merkezi olan Beyond'dan alınan verilere göre, etkilenen alanın üçte birinden fazlası (yaklaşık 115 bin 106 dönüm) kuzey Eğriboz'da yer alıyordu.
Bilim adamları, kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin sıcak hava dalgaları, kuraklık, orman yangınları, sel ve fırtına gibi aşırı olayları tetiklediğine dair çok az şüphe olduğunu söylüyor.
İlgili Galeriler