Tanker krizi İran'la Yunanistan'ı karşı karşıya getirdi

İran İslam Cumhuriyeti Limanlar ve Denizcilik Örgütü (PMO) tarafından yapılan açıklamaya göre, 25 Mayıs'ta İran bandıralı bir petrol gemisi arıza yaparak Yunanistan denizcilik makamlarından yardım talebinde bulunmuştu. Ancak Yunanistan yardım göndermek yerine, gemiye asker gönderdi ve gemi personeli tutuklandı ayrıca gemiye içindeki petrol ile birlikte el konuldu. PMO resmî web sitesinde yer alan açıklamada; kararın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) emirleri doğrultusunda gerçekleştirildiği dile getirilirken, Yunanistan’ın uluslararası Mayday kurallarına uyması ve hukuksuz el koymanın bir an önce sonlanması çağrısı yapıldı. Bu gelişmenin ardından İran'da Yunanistan'a ait 2 tankere el koydu. İlişkiler kopma aşamasına geldi.

M. İkbal Hatunoğlu
M. İkbal Hatunoğlu
30 Mayıs 2022 Pazartesi 14:00

İran: Yunan mürettebat sağlıklı ve güvende

İran devlet denizcilik kurumu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Cuma günü Devrim Muhafızları tarafından ele geçirilen iki Yunan tankerinin mürettebatının gözaltına alınmadığını, sağlıklarının iyi olduğunu ve gemilerinde bakıldıklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Yunan kıyılarındaki bir tankerde bulunan İran petrolüne el koymuş, Tahran da Yunanistan’a karşı "cezai önlem" alacağı uyarısında bulunmuştu. Bu uyarının ardından İran güçleri, Cuma günü Körfez'de iki Yunan tankerine el koydu.

İran Limanlar ve Denizcilik Örgütü, devlet medyasına "İki Yunan tankerinin mürettebatı tutuklanmadı ve tüm mürettebatın sağlıkları iyi, korunuyorlar ve gemide uluslararası hukuka uygun olarak gerekli hizmetler sağlanıyor" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Kurum ayrıca iki aracın da “denizcilik ihlalleri” nedeniyle durdurulduğunu belirtti ancak ihlallerin içeriği hakkında bilgi vermedi.

Fransa tankerler için çağrıda bulundu

Fransa Dışişleri bakanlığı Pazar günü yaptığı bir açıklama yaparak, Yunan tankerlerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Açıklamada İran'ın, Körfez sularında Yunan bandıralı iki petrol tankerine el koymasının "uluslararası hukukun ihlali" olduğu belirtildi. İran Devrim Muhafızları, Atina'nın bir Rus tankerinde ele geçirilen İran petrolünü Washington'a teslim edeceğini doğrulamasından sonra, Cuma günü Basra Körfezi'ndeki Yunan tankerlerine el koymuştu.

Haber - Selma Kabakçı


 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.