Yunanistan’da Enflasyon Oranı Düşüyor Ama Gıda Fiyatları Yüksek Kalıyor
Yunanistan’da Nisan ayında enflasyon oranı %3’e gerileyerek Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Ancak, gıda enflasyonu hala %11,4 seviyesinde ve yılın ilk yarısının sonuna kadar düşüş eğilimi göstermeyebilir.

Yunanistan’da enflasyon oranı Nisan ayında %3’e düşerek Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak, gıda enflasyonu hala yüksek kalmaya devam ediyor. Gıda enflasyonu her ay çok az da olsa %0,1 oranında geriliyor olsa da, süt ürünleri ve koyun-keçi sütünden üretilen peynirlerin fiyatları yükselmeye devam ediyor.
Süpermarketler geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte tohum yağları kategorisi için indirimli fiyat listeleri oluşturdu. Ancak, yüksek fiyatlara alınan hammaddelerle üretilen ürünlerin daha düşük fiyatlara satılması mümkün değil. Bazı hammaddelerde fiyatlar ise yukarı yönlü seyrediyor. Şekerleme ve çikolatadan meşrubatlara kadar birçok ürünün fiyatlarına etki eden en belirgin örnek şekerdir.
Yunanistan İstatistik Kurumu’nun (ELSTAT) verilerine göre, %11,4'lük gıda enflasyon oranının temel nedeni sırasıyla yıllık %19,1'lik süt ürünleri ve yumurta, %16,2 sıvı ve katı yağlar, %13,8 ekmek ve %12,1 tahıllardaki fiyat artışlarıdır. Et, kahve, şeker, çikolata ve tatlılarda da fiyat artışları görülüyor. Maden suyu, meşrubat ve meyve suları gibi içeceklerde de fiyat artışları yaşanıyor.
Hanehalkı tüketim kalemlerindeki fiyat artışları (yıllık bazda %16,3) süpermarket faturalarına yük olmaya devam ederken, ilaç ürünleri geçen yıla göre %13,9 daha pahalı. Konaklama fiyatlarının aylık bazda %11,8 arttığı düşünüldüğünde, yaz tatilini planlamak zorlaşıyor. Uçak ve vapur biletlerindeki yıllık artış oranları ise sırasıyla %34,1 ve %11,2.
Bu fiyat artışları, tüketicilerin gelirlerini daha fazla zorlamaktadır. Birçok hanehalkı, gıda ve ilaç fiyatlarındaki artışlar nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca, artan konaklama fiyatları, turizm sektöründe çalışanların işlerini kaybetmesine veya işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden olabilir.
Bu arada, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki dalgalanmalar da tüketicileri etkilemektedir. Ancak, son verilere göre, elektrik fiyatlarındaki yıllık artış %29,9 oranında olmasına rağmen, aylık bazda %0,5 oranında düşüş göstermiştir. Doğalgaz fiyatları ise yıllık bazda %25,1 oranında artmasına rağmen, aylık bazda %13,4 oranında düşmüştür.
Kaynak: eKathimerini
İlgili Galeriler