Yunanistan ve Romanya enerji işbirliğinde anlaştı
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Perşembe günü Rumen mevkidaşı Nicolae Ciucă ile Maximos Köşkü'nde bir araya geldi. Mitsotakis, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin mükemmel olduğunu ve uluslararası hukuk, demokrasi, eşitlik ve insan haklarına saygı ilkelerine ortak inançlarını teyit ettiklerini söyledi.

AMNA haber sitesinde yayımlanan bu haber Selma Kabakçı tarafından Türkçe'ye tercüme edilmiştir.
Yunanistan'ın bir geçiş kapısı ve doğal gaz transfer merkezi olarak kilit bir role sahip olduğunu belirten Mitsotakis, "Romanya ile enerji alanındaki işbirliğimizi de geliştirmeyi kabul ettik. Bu sadece ticari bir tercih değil, aynı zamanda enerji sektöründe ülkelerimiz arasında orta ve uzun vadeli bir işbirliğine işaret eden daha geniş etkili bir dayanışma ve sorumluluk eylemidir” dedi.
Mitsotakis, IGB doğalgaz boru hattının açılışına ve önemine de değindi. Projenin yıl ortasında hazır hale gelmesi için çok çalıştıklarını vurgulayan başbakan, "Avrupa’nın, -ne yazık ki enerji kaynaklarını jeostratejik olarak araçsallaştıran- Rusya’nın doğalgazına olan bağımlılığını hızla sona erdirmesinde, bu altyapının rolü önemlidir" şeklinde konuştu.
Başbakan Mitsotakis Yunanistan'ın, Batı Balkanlar'ın Avrupa Birliği’ne katılmasına koşulsuz desteğini de yineledi.
Romanya Başbakanı Nicolae Ciuca da, Mitsotakis'e cevaben, "Romanya her zaman Yunanistan'ı destekledi. 2021'de de tam anlamıyla Yunan hükümetinin muazzam orman yangınlarına karşı çabalarını desteklemek, Yunan halkını desteklemek için buradaydık. Bu yıl da yardıma geldik ve çok daha fazla yardım ve destekle burada olacağız. Bize her zaman güvenebilirsiniz. Zor zamanlarda yardımımıza güvenebilirsiniz çünkü sizin de aynısını yapacağınızdan eminiz" dedi.
İlgili Galeriler