Yunanistan'da Ekonomik İstikrarın Arkasındaki Faktörler

OECD Kıdemli Ekonomisti, Yunanistan'daki tüketimin güçlü olmasının tasarrufların kullanılmasıyla ilgili olduğunu belirtiyor. Küçük işletmelerin hakimiyetine rağmen yüksek düzeyde yoğunlaşma gözlemleniyor.

Yunanistan'da Ekonomik İstikrarın Arkasındaki Faktörler
Tunacan Atalay
Tunacan Atalay
07 Mayıs 2023 Pazar 11:05

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Kıdemli Ekonomisti Tim Bulman, Yunanistan'da istikrarlı maaşlar ve yüksek fiyatlara rağmen tüketimin güçlü olmasının Yunan halkının tasarruflarını kullandığı anlamına geldiğini belirtiyor. Bu durum, Yunan halkının ekonomik istikrara olan güveninin artmasına katkı sağlıyor.

Yunanistan pazarında, çok küçük işletmelerin hakimiyetine rağmen yüksek düzeyde bir yoğunlaşma görülüyor. Bulman, bu durumu yararlı bir araç olarak tanımlıyor ve Rekabet Komisyonu'na atıfta bulunuyor. Yoğunlaşmanın, rekabeti sağlamak için düzenleyici kurumların dikkatli bir şekilde çalışması gerektiğini de vurguluyor.

Yunanistan'ın yatırımcılara, seçim döngüsünün ekonomik gidişatını etkilemeyeceği mesajını göndermesi önemli bir adım olarak görülüyor. Bulman, Yunan devletinin gayri safi yurtiçi hasılanın %1,5'lik faiz dışı fazlasını sürdürmesi durumunda, kilitli faiz oranları yoluyla borç için bir fırsat penceresi olabileceğini belirtiyor.

OECD'ye göre, Yunanistan'daki fiyatlar Euro bölgesi ortalamasına yaklaşıyor ve verimlilik artışı sayesinde maaşlar da bunu takip etmelidir. Ancak, yüksek işsizlik oranı ve düşük ücretler hala bir sorun olarak devam ediyor.

Adalet konusunda, Ulusal Sağlık Sistemi finansmandan çok bir organizasyon ve idare meselesiyken, davaların genellikle arabuluculuk prosedürleri yoluyla mahkemeye varmadan kapanmasının kilit nokta olduğunu düşünüyor. Bu durum, yargı sisteminin verimliliğini artırmak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: eKathimerini


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.